Koordinace hospodářských politik států EU a demokratický deficit - Zeman, Tomáš (2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem koordinace hospodářských politik států EU a demokratickým deficitem. Cílem této práce je zhodnotit, do jaké míry ovlivnil aktuální koordinační mechanismus hospodářských politik stav demokratického deficitu v EU. V první části práce je představena problematika demokratického deficitu ve strukturách EU. Následně se práce zaobírá koordinačním mechanismem národních hospodářských politik EU v kontextu dluhové krize eurozóny. Posouzením demokratické legitimity a postavení jednotlivých institucionálních subjektů v rámci koordinačního mechanismu docházím ke stanovení celkového efektu hospodářské koordinace států EU na demokratický deficit EU.