Současná politika soudržnosti EU a její vliv na ekonomické disparity mezi regiony ČR - Holevová, Karolína (2020)
Politika soudržnosti je jedním z hlavních pilířů politického a ekonomického prostoru, jež doplňuje fungování vnitřního trhu a měnové unie. Jejím cílem je snižovat rozdíly mezi úrovněmi rozvoje regionů, což je zvláště důležité pro bývalé socialistické ekonomiky jako je Česká republika. Cílem této diplomové práce je zodpovědět výzkumnou otázku, zda politika soudržnosti pozitivně ovlivnila vývoj disparit od 90. let až do současnosti. Pro přehledné zodpovězení výzkumné otázky je práce rozdělena do čtyř kapitol. První se zabývá teoretickou stránkou regionálního rozvoje a disparit, druhá politikou soudržnosti a jejím vzájemným vztahem s Českou republikou. Třetí kapitola pomocí metody sledování mezi-regionálních rozdílů a čtyř ukazatelů vyhodnocuje regionální diferenciaci v ČR a čtvrtá kapitola pomocí ukazatele variability určuje konvergenční tendence krajů České republiky. Z výsledků práce vyplývá, že ačkoliv ekonomické disparity mezi regiony mají v letech 1995-2018 rostoucí trend, politika soudržnosti má za stanovených předpokladů neutrální až pozitivní vliv.