Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU - Katreňáková, Martina (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá daněmi z nezdravých potravin. V první části pojednává o dopadech nadměrné konzumace nezdravých potravin na zdraví člověka a systémy států a představuje projekty pro podporu zdraví v Evropské unii a České republice. Dále představuje selektivní daně, jejich historii a základní podmínky efektivity daně společně se způsoby zdanění. Cílem práce je analýza a komparace jednotlivých právních úprav daní z nezdravých potravin ve vybraných členských státech Evropské unie a zhodnocení jejich efektivity společně s uvedením dopadů daně. Nakonec je vyhodnoceno, zda jsou daně vhodným prostředkem ke snížení spotřeby nezdravých potravin a zlepšení zdraví lidí.