Sankce OSN jako faktor rusko-íránských vztahů - Senčuková, Darija (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá přístupem Ruska k íránskému jadernému programu v Radě bezpečnosti OSN, a to konkrétně v letech 2006 až 2010. Jako teoretické ukotvení práce autorka zvolila realismus jakožto teorii mezinárodních vztahů, která se v ruském počínání odráží. Empirická část práce si klade za cíl zanalyzovat ruský přístup k rezolucím Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s Íránem a dále zkoumá, jaké motivy k takovému přístupu Rusko vedly. V závěrečné části autorka shrne poznatky, ke kterým v průběhu psaní práce došla a zároveň tak zodpoví stanovené výzkumné otázky.