Boj proti terorismu na Blízkém východě - Liberdová, Alžběta (2020)
Tato bakalářská práce se věnuje komparaci přístupů dvou velmocí, Ruska a USA, v boji proti terorismu, konkrétně proti teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) na Blízkém východě. Práce je rozdělena do 4 částí. Teoretická část se věnuje terorismu, vysvětluje důležité pojmy spojené právě s terorismem zabývá se stručnou historií a strategií ISIS a porovnává obecné protiteroristické strategie obou velmocí. Dále se zabývá teorií realismu v mezinárodních vztazích, pomocí které je později hodnocena praktická část. Empirická část práce obsahuje analýzu zájmů jednotlivých velmocí v oblasti Blízkého východu a jejich vztahy s klíčovým regionálním partnerem. Poslední částí je analýza a následná komparace přístupů velmocí v boji proti ISIS na Blízkém východě.