Analýza míry kriminality s využitím postupů prostorové ekonometrie - Denisova, Ekaterina (2020)
Cílem této práce je zjistit pomoсí metod prostorové ekonometrie, které socio-ekonomické a demografické faktory ovlivňují míru kriminality v České republice. Analýza byla provedena pro 77 okresů České republiky za období 2005-2018. Pomocí testů založených na Moranovém a Gearyho indexu potvrzujeme prostorovou autokorelaci míry kriminality. Dále byly sestaveny o odhadovány prostorové modely SAR, SEM a SDM s fixními efekty. Byla provedena analýza stability odhadů modelů SAR a SEM vůči změně specifikace matice vah. Na základě analýzy bylo zjištěno, že faktory ovlivňující míru kriminality jsou počet objasněných trestných činů, poměr cizinců, věkové a pohlavní rozložení, nerovnost příjmů, HDP na obyvatele, počet uživatelů drog a míra nezaměstnanosti. Vysvětlující proměnná, která vyjadřuje míru vzdělanosti, se však prokázala jako statisticky nevýznamná.