Vliv zkreslení statistického vykazování nezaměstnanosti během Velké hospodářské krize na systém sociálního zabezpečení v letech 1929–1937 - Marešová, Andrea; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Předmětem práce je analýza statistik nezaměstnanosti v období velké hospodářské krize v Československu. Práce vychází z předpokladu, že statistika nepostihovala značnou část skutečně nezaměstnaných, a že její kvantitativní i kvalitativní nepřesnosti měly vliv na vývoj systému sociální péče o nezaměstnané a na situaci na trhu práce v letech 1929– 1937. Pro zkoumání a verifikaci hypotézy a zodpovězení dílčích otázek bylo využito především metody kauzální a vztahové analýzy. Pro uvedení do kontextu velké hospodářské krize bylo použito metody progresivní, při přístupu k legislativním úpravám bylo použito metody právně analytické a pro analýzu kvantitativních ukazatelů bylo použito metody statisticko-analytické. Práce potvrdila předem stanovenou hypotézu a odpověděla na stanovené otázky. Z podrobné analýzy vyplývá, že hlavní příčinou zkreslení statistiky nezaměstnanosti byla její velmi úzká definice a nekomplexní zákonné úpravy gentského systému, které se do statistik promítaly se zpožděním a takřka vyloučily možnost srovnání ucelené časové řady. Systému zprostředkování a evidence práce chybělo především jasné vymezení struktury pracovníků a sjednocenost napříč statistikami. Růst státních výdajů v oblasti sociální péče však neznamenal nárůst výše podpory jako takové, ani větší procento těch, kteří na ni dosáhli, a to především z důvodů provázanosti systému s nedostatečnou evidencí a definicí nezaměstnaných. Protože byly ostatní formy státní pomoci podmíněné obdobně nastavenými pravidly, existovala značná část nepracujících bez jakékoliv státem organizované pomoci. Nejchudším částem republiky se paradoxně dostávalo nejméně přídělů ze všech pilířů forem pomoci, z toho důvodu, že zde evidence zachytila jen malé procento skutečně nezaměstnaných a potřebných. Což
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses