CMMI-SOC : návrh Capability Maturity modelu pro Security Operation Centra - Vrbasová, Lenka; Svatá, Vlasta, 1952-; Vaněk, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Organizace v posledních letech čelí narůstajícímu počtu kybernetických útoků, které jim způsobují značné ztráty. Jistou obranou proti těmto útokům mohou poskytnou Security Operations Centra (SOCs). Jelikož budování vlastního SOC je docela novou záležitostí, nemají organizace zkušenosti, jak by takový SOC měl fungovat a jak měřit jeho výkonnost. Diplomová práce se zabývá návrhem Capability Maturity Modelu (CMM), který napomůže s měřením výkonosti SOC a zároveň s jeho řízením. Cílem je vytvořit CMM, který bude snadno aplikovatelný v praxi, pomůže organizacím určit úrovně schopnosti a zralosti a umožní identifikovat příležitosti ke zlepšení služeb SOC. CMM byl vytvořen na základě Beckerovy metodiky tvorby modelů zralosti pro řízení IT. Teoretická část práce se věnuje popisu SOC a jeho komponentám, standardům pro řízení informační bezpečnosti a již existujícím CMM modelům, které se zabývají bezpečností nebo aktivitami SOC. Teoretická část tak odpovídá na první dvě fáze Beckerovy metodiky (definice problému, porovnání stávajících řešení). Praktická část se věnuje samotné tvorbě hodnoticího modelu a nástroje, který usnadní proces sebehodnocení. Při tvorbě modelu byly využity NIST Cybersecurity Framework a COBIT 2019. Výsledný CMM měří úrovně schopnosti a zralosti napříč devíti doménami: bezpečnostní analýza, vytváření báze znalostí, monitorování, detekční pravidla, řízení přístupových práv, zvládání bezpečnostních incidentů, poincidentní aktivity, údržba bezpečnostních nástrojů a řízení zranitelností. Tento model byl integrován do nástroje umožňujícího snadné sebehodnocení. Nástroj byl následně otestován v jednom českém SOC týmu. Výsledky sebehodnocení a samotný nástroj jsou k dispozici samostatně mimo tento dokument.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses