Hodrickův-Prescottův filtr a jeho aplikace na makroekonomické časové řady - Drážný, Jaroslav (2020)
Práce se zabývá řešením jednoho z hlavních problémů Hodrickova-Prescottůva filtru, který se používá k modelování trendové složky časových řad. Jedná se o tzv. end point bias – tedy potenciálně velké revize odhadů trendu na koncích časové řady po příchodu nových pozorování. Na reálných ekonomických řadách HDP je analyzováno, jak jsou metody navržené v literatuře účinné při redukci tohoto zkreslení a v jakých fázích hospodářského cyklu je vhodné jednotlivé metody použít. Výsledky ukazují, že aplikace uvedených metod může výši zkreslení podstatně snížit, přičemž jako nejúčinnější se jeví prodloužení časových řad o ARIMA předpověď. Závěry práce lze využít v praxi při získávání odhadu trendu HDP v reálném čase.