Využití technologie GraphQL pro webové aplikace - Kadoch, Lukáš (2020)
Diplomová práce se zabývá využitím moderní technologie GraphQL k vytvoření prototypu aplikace pro propojení zaměstnanců, projektů a technologií. Pro dosažení tohoto cíle je práce rozdělena na několik dílčích cílů, které společně vedou k jeho řešení. Jednotlivé cíle tvoří popis použitých technologií, vytvoření aplikačního serveru, implementace základních modulů, propojení s externími službami a definice klíčových rolí. Součástí je i využití agilní metodiky Scrum, která je nastavena podle potřeb projektu i budoucího vývoje. Posledním cílem je srovnání rychlosti odezvy se současnou verzí aplikace. Přínosem práce je vytvořený prototyp, který bude sloužit jako jádro pro přestavbu současného řešení ve společnosti. To povede k navýšení kvality aplikace pro všechny zaměstnance, kteří ji využívají. Práce je rozdělena do dvou hlavních bloků. První blok obsahuje zejména teoretickou část, jako je popis technologií, zvolenou metodiku a GraphQL. Druhý blok se zabývá samotným vývojem řešení a průběhu iterací v rámci metodiky Scrum. Součástí je implementace modulů, konfigurace prostředí, technická vylepšení a správa metodiky. Závěrečná kapitola obsahuje i souhrn výsledků a měření v rámci definovaných cílů.