Generátor shluků pro shlukovou analýzu - Červenka, David; Pavlíček, Luboš; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této diplomové práce je rozšíření desktopové aplikace generátoru shluků vytvořenou v rámci bakalářské práce „Návrh a vývoj generátoru shluků pro shlukovou analýzu“. Tato práce shrnuje problematiku při generování náhodných čísel podle určitého pravděpodobnostního rozdělení zachycenou ve zmíněné bakalářské práci a při samotném rozvoji této aplikace. Pro její vývoj byl použit programovací jazyk Java. V první části jsou stručně shrnuty statistické metody a teorie, které se v aplikaci vyskytují a jsou potřebné pro pochopení problematiky. Následně v druhé části jsou zpracovány a popsány požadavky na rozvoj této aplikace. Všechny tyto požadavky byly vytvořeny na základě dotazníků poskytnutých lidem, kteří aplikaci využívali a měli nápady na její vylepšení. Závěrečná část se věnuje samotné implementaci definovaných požadavků. Závěr práce obsahuje shrnutí dosažených výsledků a zhodnocení celé práce. Výsledkem této práce je funkční aplikace pro generování shluků pomocí čísel vygenerovaných pomocí určeného pravděpodobnostního rozdělení. Toto je možné využít zejména ve shlukové analýze, ale také navíc v diskriminační analýze, což je další vícerozměrná statistická metoda. Pro tuto metodu lze výstupy použít z důvodu, že uživatel zná rozdělení objektů do skupin předem, což je podmínkou této metody. Uživatel při tvorbě shluků může volit počet vytvořených shluků, počet proměnných, které charakterizují jednotlivé objekty, typ pravděpodobnostního rozdělení, variabilitu uvnitř shluků, míru separace shluků, která je dána jejich procentem překrytí shluků a další modifikovatelné vstupy koncového uživatele. Na základě této upravené aplikace bude možné využívat a hodnotit shlukovací metody z různých hledisek, což stále vytváří prostor pro další vědecký výzkum, včet
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses