Nástroj pro podporu rozhodování při výběru softwarových technologií pro vývoj mobilních aplikací - Kapal, Martin; Černý, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením softwarových frameworků pro vývoj multiplatformních mobilních aplikací. Cílem bylo vytvořit nástroj, který dokáže pomoci při rozhodování o výběru konkrétního frameworku a jehož vstupní data jsou dostupná pro další úpravy odbornou veřejností. S využitím obecného přístupu doporučovacích systémů a odborných článků zabývajících se hodnocením frameworků podle stanovených kritérií byla vyvinuta veřejně dostupná webová aplikace, která na základě vyplněných požadavků a jejich vah dokáže vyhodnotit frameworky podle míry shody se skutečnými hodnotami kritérií. Platnost a použitelnost vytvořené webové aplikace byla ověřena pomocí dvou případových studií představující mobilní aplikace s odlišnými požadavky a prioritami. Nástroj je schopen vyhodnotit a seřadit frameworky dle očekávání — hybridní řešení dosahují zpravidla nižšího skóre než multiplatformní interpretované frameworky. Při ověřování nástroje byla identifikována kritéria, která nástroj přímo nezohledňuje, konkrétně relativní počet vývojářů na trhu se znalostí technologií použitých ve frameworcích a rozdíl v pracnosti při transformaci stávající webové aplikace do multiplatformního frameworku oproti integraci s hybridním řešením. Otevřený zdrojový kód webové aplikace a zdrojová data však dávají prostor dalšímu rozvoji nástroje odbornou veřejností.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses