Framework pro tvorbu generovatelných automatizovaných funkčních testů s využitím nástroje Selenium WebDriver - Jaroš, Jakub; Falada, Vladimír; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvořit prototyp frameworku v jazyce Python s využitím nástroje Selenium WebDriver pro tvorbu strojově čitelných, generovatelných a pro člověka srozumitelných automatizovaných funkčních testů. Vytvořený framework by měl být odpovědí na problémy vyskytujících se v automatizovaném funkčním testování webových aplikací, kterým je především nedostatek lidských zdrojů disponujících dostatečnými technickými znalostmi pro tvorbu testů a s tím spojená přílišná časová náročnost. Rovněž můžeme pozorovat jistý vývoj technologií, kvůli kterému se dosavadní přístupy jeví jako neefektivní, a to zejména díky možné integraci umělé inteligence do procesů testování softwaru. Hlavního cíle je dosaženo prostřednictvím dílčích cílů, které jsou rozděleny do teoretické a praktické části. V teoretické části jsou skloubeny odborné znalosti autora této práce získané několikaletou praxí v automatizovaném testování softwaru a znalosti získané systematickou rešerší. Věnuje se teoretickému pozadí v oblasti automatizovaného testování softwaru v kontextu stále více rozšířených agilních metodik vývoje softwaru a přístupům a osvědčeným postupům v něm využívaných, jejichž pochopení je nezbytné pro další části práce. Dále je zaměřena na možné využití umělé inteligence, jakožto nového trendu v této oblasti. Praktická část práce je věnována vývoji samotného frameworku. Popisuje celý proces od definice požadavků vyplývajících z hlavního cíle práce a uvedených osvědčených postupů přes samotnou implementaci až po vyhodnocení naplnění definovaných požadavků a pojednání o momentálních nedostatcích a možných vylepšeních vyvinutého frameworku.
Vedoucí práce: Vladimír Falada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses