Odhadování pracnosti při agilním vývoji softwaru - Jerman, Daniel (2021)
Diplomová práce s názvem „Odhadování pracnosti při agilním vývoji softwaru“ je zaměřena na softwarový vývoj v podniku střední velikosti. Hlavním cílem práce je vytvoření vlastního frameworku, který bude následně skutečně nasazen v podniku s vysoce komplexním prostředí softwarového vývoje. Účelem frameworku je vylepšení a zpřesnění odhadování časové náročnosti, respektive pracnosti úkolů v jednotlivých sprintech. Tento framework tak pozitivně ovlivní plánování práce v daném podniku na každé úrovni rozhodování. Diplomová práce se opírá o důkladnou rešerši agilních technik, týmové psychologie a technik odhadování velikosti jednotlivých úkolů v rámci celkového softwarového produktu. Praktická část se skládá primárně z výzkumu, který probíhal 40 týdnů v prostředí středního podniku. Během něj proběhl sběr dat pomocí známých metod k odhadování pracnosti. Na základě literární rešerše a experimentu v praktické části autor vytvořil vlastní unikátní framework, který byl otestován a nasazen do praxe. Součástí frameworku je také platforma pro sběr dat, která pomáhá týmům zlepšovat svůj výkon.