Parametrizace datového modelu a jeho využití - Rocheva, Arina (2020)
Diplomová práce se zabývá návrhem parametrizovatelného datového modelu ve vybrané oblasti podnikové praxe. Práce seznamuje čtenáře s pojmem parametrizace v oblasti datového modelování a zároveň demonstruje praktickou ukázku využití parametrizace na modelové situaci. Hlavním cílem práce je demonstrace možnosti parametrizace na návrhu datového modelu odpovídajícího vybrané oblasti zkoumání. V praktické časti je představen postupný proces návrhu parametrizovatelného datového modelu. Návrh je vytvořen za pomoci nástroje SAP PowerDesigner a parametrizace je provedena ve webové aplikaci, která používá Apache Velocity Engine. Aby byl návrh pro čtenáře co nejjednodušší, je realizován na příkladu afrického fintech startupu. Text práce je určen čtenářům s hlubším zájmem o datové modelování. Navrhovaný postup je užitečný při tvorbě jednotného a konzistentního řešení pro několik logicky oddělených, ale strukturou podobných podnikatelských subjektů.