Tvorba a optimalizace webových stránek v redakčním systému WordPress - Brvnišťanová, Petra (2020)
Jak již název napovídá, tématem této bakalářské práce je tvorba a optimalizace vybraných webových stránek v redakčním systému WordPress. Práce popisuje postup, metody a potřebné nástroje pro tvorbu moderního a responzivního webu, za pomoci využití redakčního systému WordPress. Dále se soustředí na následnou optimalizaci právě vytvořeného nebo staršího webu, pomocí vhodných měřících nástrojů, a vyřešení problémových oblastí, z hlediska zvýšení rychlosti a kvality webových stránek. Práce tak sleduje celý postup tvorby webových stránek, od základů UX a UI designu, vybrání vhodného webhostingu, instalací WordPressu, po samotné vytvoření stránek, jejich analýzy a optimalizace. Cílem práce je přinést čtenáři hlubší pochopení o fungování tvorby webových stránek v redakčním systému WordPress, kdy čtenář bude po přečtení této práce sám schopen rozlišovat moderní postupy tvorby webu, vybrat si poskytovatele hostingu a vhodný balíček, nainstalovat WordPress, postavit na něm webovou prezentaci a tu následně zanalyzovat a zoptimalizovat. S těmito body se pojí základní pochopení fungování internetu, kterého se práce dotýká napříč kapitolami, hostingových služeb, pochopení samotného principu fungování redakčních systémů a jejich využití. Přínosem pro čtenáře tak může být know-how, které je použitelné, ať je již čtenář na pozici studenta, který chce mít svůj vlastní blog či online portfolio, podnikatele, který si chce vytvořit svůj obchodní web, či ho vytvářet ostatním jakožto samostatně výdělečnou činnost. Své si najde i čtenář, zajímající se o rozdíl webu postaveného na redakčním systému a webu takzvaně ručně nakódovaném.