Vývoj nástroje pro monitorování kvality síťových linek - Dokoupilová, Monika; Vojíř, Stanislav; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tématem této práce je vývoj nástroje pro monitorování kvality síťových linek. Nástroj vyvíjený v rámci této práce se soustředí na monitorování IP SLA statistik na prvcích od společnosti Cisco. Volba tématu byla ovlivněna potřebou tyto statistiky monitorovat a umožnit jejich prohlížení skrze jednotné uživatelské rozhraní za účelem vyhovět rostoucím nárokům na kvalitu dodávaných služeb. Cílem této práce bylo vytvořit nástroj pro monitorování IP SLA statistik. Řešení práce bylo rozčleněno do několika dílčích částí. Nejprve byla provedena rešerše současných možností monitorování kvality a stability síťových linek. Následně byly na základě konzultace s budoucími uživateli aplikace analyzovány jejich potřeby a formulovány uživatelské požadavky. Poté byl proveden návrh struktury aplikace a datové struktury. Na základě výstupů analýzy a návrhu byla aplikace implementována a otestována v rámci tetovacího prostředí. Po otestování byla aplikace nasazena v reálném prostředí, kde ji v rámci pilotního provozu otestovali uživatelé a identifikovali doplňující požadavky. V budoucnu bude aplikace nasazena v prostředí pro výměnu IPTV přes IP multicast. Výstupem práce, a také jejím hlavním přínosem, je nástroj, který má formu webové aplikace a splňuje vlastnosti vycházející ze stanoveného cíle a potřeb uživatelů. Aplikace byla realizována v PHP frameworku Nette a je určena komukoliv kdo má základní znalost IP SLA a patřičnou síťovou infrastrukturu, pro niž má potřebu IP SLA statistiky monitorovat a chce takto činit skrze uživatelsky přívětivé grafické rozhraní.
Vedoucí práce: Stanislav Vojíř
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses