Cílování inflace ve střední Evropě - Trúchlá, Michaela; Revenda, Zbyněk, 1959-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou vývoje inflace v České republice, Polsku a Maďarsku mezi lety 2009 a 2019. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost cílování centrálních bank ve vybraných zemích. Konkrétně zhodnotit úspěšnost v dosahování inflačních cílů a vyhodnotit, která země byla ve sledovaném období v cílování inflace nejúspěšnější. Za uplynulých deset let prošly ekonomiky nelehkým vývojem, který silně ovlivnil i vývoj inflace. Největší dopad měla světová finanční a hospodářská krize, jejíž důsledky přetrvávaly v ekonomikách ještě dalších pár let. Jelikož jsou nejčastějšími příčinami odchylek od inflačního cíle vnější faktory a v současnosti se ocitáme v další, i když naprosto odlišné krizi, je zhodnocení dosavadního působení procesu cílování inflace velice aktuální, poněvadž je možné se z minulého vývoje vyvarovat případných chyb.
Vedoucí práce: Zbyněk Revenda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses