Odhadování náročnosti projektů při vývoji softwaru z pohledu úsilí, času a kapacit - Fröhlichová, Karin (2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem odhadování náročnosti softwarových projektů se zaměřením na úsilí, čas a lidské kapacity. Studie byla provedena ve spolupráci s malou firmou XY, která se potýkala v minulosti s problémy odhadování tohoto rázu. Tato práce si klade za cíl prozkoumat různé metody odhadování, navrhnout postup jejich výběru v závislosti na typu projektu a následně vzniklé závěry otestuje na příkladu tří reálných projektů. Dílčí cíle této práce jsou nastínit problematiku projektů a odhadování a dále popsat různé metodiky odhadování náročnosti daného projektu. Přínosem je ucelený a aktuální přehled při postupu odhadování projektů a s tím souvisejících vlivů.