Agilní transformace společnosti – výběr agilního škálovatelného rámce - Douděrová, Veronika; Oškrdal, Václav; Křivánek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou agilní transformace. Hlavním cílem práce je výběr agilního škálovatelného rámce pro konkrétní společnost. Práce nejprve teoreticky popisuje čtyři nejpoužívanější agilní škálovatelné rámce SAFe, SoS, LeSS a DAD, z kterých je následně vybrán nejvhodnější rámec pro zvolenou společnost. Výběr rámce je proveden na základě kritérií, které určila společnost a s využitím vícekriteriální analýzy variant. Z výsledků analýzy je patrné, že nejvhodnějším rámcem pro vybranou společnost je SAFe, který obdržel nejvíce bodů ze všech zkoumaných rámců. Dílčí cíl práce je zaměřen na identifikaci rizik agilní transformace společnosti. Rizika jsou identifikována pomocí literárních rešerší a poté jsou v rámci analýzy rizik vztažena na vybranou společnost. Z analýzy rizik byla zjištěna čtyři kritická rizika, kterými jsou neochota managementu přijmout změnu, neporozumění agilním konceptům, obecný odpor ke změně a vysoká pracovní zátěž. Tato rizika byla podrobena detailnější analýze příčin a následně byla navrhnuta souhrnná opatření na jejich omezení. Mezi navrhnutá opatření mimo jiné patří zviditelnění podpory managementu, komunikace důvodů transformace a vytvoření konkrétních cílů. Opatření jsou následně doplněna o další doporučení pro vývoj transformace společnosti například v oblasti vize, fungování Agilního kompetenčního centra a přizpůsobování agilního rámce.
Vedoucí práce: Václav Oškrdal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses