Padělané zboží na českém trhu - Valentová, Anna (2020)
Cílem této bakalářské práce je především ověřit míru informovanosti spotřebitelů o negativních dopadech padělaného zboží a na základě toho navrhnout řešení, jak informovanost o tomto problému zlepšit a přispět tak ke snížení poptávky po padělcích. Práce rovněž tyto negativní dopady shrnuje a vymezuje, jak se na prodeji padělků podílejí spotřebitelé svojí neklesající poptávkou. V první polovině práce je popsána aktuální situace na trhu padělků, nové trendy v oblasti padělání i současná opatření, kterými se snaží různé instituce rostoucí množství padělků řešit. Ve druhé polovině práce je za pomoci dotazníkového šetření a rozhovoru s odborníkem potvrzena domněnka, že spotřebitelé by padělky kupovali méně, kdyby byli při svém nákupním rozhodnutí o uváděných negativních dopadech dostatečně informovaní. Na závěr jsou sepsána doporučení, jak lze tohoto zjištění v době rozvoje internetu využít. Obzvláště v současném období koronavirové krize, kdy se mnozí občané cítí vládou nadměrně omezováni, by nebylo vhodné zavádět další radikální omezující opatření. Proto je pracováno s doporučeními, která navrhují řešení problému nenásilnou cestou.