Data mart regulatorního reportingu v prostředí cloudu - Draganova, Daria; Karkošková, Soňa; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce je zaměřená na problematiku cloud computingu a využití této technologie v oblasti datových skladů a tržišť. Hlavním cílem této práce je tvorba „Proof of concept“, jehož cílem je návrh na vylepšení výkonu datového tržiště denního regulatorního reportingu, který se využívá ve vybrané úvěrové instituci. Většina poskytovatelů nabízí více produktů vhodných pro implementaci datových skladů a tržišť, splnění hlavního cíle je dosaženo prostřednictvím implementace ve dvou vybraných cloudových produktech (Azure Synapse a Azure SQL Database) a následného testování a porovnání na základě navržených kritérií. Implementaci předcházela definice potřebného teoretického rámce, analýza současného stavu společnosti, analýza a návrh řešení, včetně analýzy rizik držení citlivých dat v cloudu. Výstupem práce je zmíněný „Proof of Concept“, ve kterém se prokázala možnost obrovského zrychlení výkonu za pomoci nástroje Azure Synapse, což je důležitým aspektem splnění stanoveného regulatorního SLA.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses