Daňové úniky a daňová optimalizace v souvislosti s účetnictvím - Hoang, Hoa Dieu (2020)
Diplomová práce se věnuje problematice daňové optimalizace a daňových úniků právnických osob a jejich vlivu na účetnictví a finanční výkazy. Práce se nejdříve zabývá propojením účetnictví a daní a transformací účetního výsledku hospodaření na základ daně. Druhá část se věnuje jednotlivým metodám daňové optimalizace a nejčastějším způsobům daňových úniků. V této kapitole je řešena i role mezinárodních organizací, které se na legální či nelegální daňové optimalizaci podílí. Třetí a zároveň poslední část práce rozebírá opatření, která se využívají v boji proti daňovým únikům a účetním podvodům.