Analýza dopadu karenční doby na pracovní neschopnost v České republice v letech 2005-2019 - Michal, Karel; Bartůsková, Lucia; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak a do jaké míry ovlivňuje karenční doba výši pracovní neschopnosti. Karenční doba byla v České republice zavedena v roce 2008 a v roce 2019 byla zrušena. Své výhody a nevýhody má jak pro soukromé, tak i veřejné finance a z tohoto pohledu je téma velmi aktuální. V teoretické části práce jsou uvedeny některé z významnějších teorií, zabývající se ekonomií zdraví. Následně je popsán systém nemocenského pojištění v České republice a přístup ke karenční době, včetně možných alternativních řešeních jsou např. sick days. V praktické části jsou analyzovány statistické ukazatele o pracovní neschopnosti, ze kterých je zřetelně vidět, že zavedení karenční doby v roce 2008 (s účinností od 1. 1. 2009) snížilo výši pracovní neschopnosti i její délku. Naopak zrušení karenční doby od 1. 7. 2019 vykazuje okamžité zvýšení pracovní absence ve druhém pololetí roku 2019 i v prvním pololetí roku 2020. Analyzovány jsou také zdravotnické statistiky, na jejichž základě nelze určit úroveň zdraví za viníka dlouhodobě vysoké pracovní neschopnosti v České republice v porovnání s dalšími evropskými státy. Karenční doba není zkoumána jako izolovaná veličina a komparace s vybranými evropskými státy proběhla také v náhradách mezd od zaměstnavatele a v dávkách nemocenské poskytované státní institucí. Pro doplnění výsledků a závěrů vzešlých z analýzy a následné komparace byl vytvořen ekonometrický model. Za pomoci metody Diff in diff byl vytvořen odhad dopadu zavedení karenční doby v roce 2008 (s účinností od 1. 1. 2009). Tato intervence znamenala snížení nově nahlášených případů pracovní neschopnosti (na 100 nemocensky pojištěných) průměrně o 25,9 případů. Do modelu jsou zahrnuty i další, kontrolní proměnné (např. věk, spotřeba alkoholu, emise…).
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses