Identifikace jedince s organizační kulturou - Urbanová, Veronika (2020)
Cílem bakalářské práce je zjistit osobní hodnoty zaměstnanců společnosti Weleda a identifikaci zaměstnanců s hodnotami společnosti Weleda v rámci Corporate Culture. Následně je zkoumán vztah mezi mírou identifikace s organizační kulturou a shodou osobních hodnot s hodnotami organizace v rámci Corporate Culture. Zkoumání osobních hodnot probíhá dle hodnotových typů S. H. Schwartze. Data jsou získána dotazníkem, který tvoří vlastní část a část vytvořená dle Schwartzova dotazníku hod-notových portrétů uvedeného ve studii Blanky Řehákové. Respondenti odpovídají, na-kolik považují jednotlivé osobní hodnoty a hodnoty společnosti Weleda za důležité. Následně je provedena analýza hodnot, stanoveny průměry míry důležitosti osobních hodnot a hodnot organizace a také korelační analýza. Nejdůležitější osobní hodnoty jsou dle respondentů hodnoty Univerzalismus, Bezpečnost, Benevolita a Samostatnost. Jako nejdůležitější organizační hodnoty respondenti určili Vysoké normy, Partnerství, Spravedlivé zacházení, Kulturní rozmanitost a Kvalita. Následná korelační analýza poukázala na možné spojitosti mezi hodnotami společnosti a osobními hodnotami Univerzalismus, Benevolence a Požitkářství.