Úloha a možnosti firem v rozvoji chytrých měst - Chu, Hanna (2020)
Tato diplomová práce se zabývá postavením firem v rozvoji konceptu Smart city – chytrých měst. V České republice nebylo provedeno mnoho empirických studií, které by se zaměřovali na přínosy podnikatelského sektoru v rozvoji chytrých měst. Cílem této diplomové práce je tedy zjistit, jakou roli hraje soukromý sektor v rozvoji Smart city a jaké jsou další možnosti, příležitosti a bariéry zapojení firem do rozvoje Smart city v českém prostředí. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky z výzkumů týkající se postavení firem a jejich angažovanosti v rozvoji chytrých měst. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem, který je rozdělen na dvě fáze. První fáze výzkumu se zaměřuje na analýzu případových studií. Cílem analýzy případových studií je zjistit situaci související se zapojením firem do rozvoje konceptu Smart city v zahraničí a porovnat je se situací u českých chytrých měst. Zástupcem tohoto porovnání budou tři evropské metropole. Konečným výsledkem této analýzy je zjištění bariér a úspěšných faktorů v rámci zapojení firem do budování Smart city. Druhá fáze výzkumu se zabývá polo strukturovaným rozhovorem s českými odborníky na koncept Smart city, který poskytne pohled na současnou situaci podnikatelského sektoru v České republice.