Následky konkurenčného prostredia bánk v rámci trendu platformizácie a otvoreného bankovníctva - Mitrik, Lukáš; Dvořák, Petr, 1960-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Platformové organizácie a myšlienka platformizačnej transformácie všeobecne prilákali za poslednú dekádu veľké množstvo pozornosti od nie len akademikov ale aj spoločností z rozličných odvetví, ktoré na základe súčasných úspechov hlavne tých najväčších svetových platforiem tento model začínajú zvažovať aj v rámci ich terajšieho podnikania. Jedným z takýchto odvetví je aj európske bankovníctvo, ktoré sa na základe posledných zmien v znamení regulácie PSD2 stalo unikátnym adeptom na aplikovanie tohto modelu. Avšak, vzhľadom na to, že táto myšlienka doposiaľ nebola naplno implementovaná takmer nikde vo svete sa jedná o nesmierne komplexnú a náročnú transformáciu, ktorá si pre úspech vyžaduje precíznu koordináciu všetkých strategických oblastí v rámci podnikania banky. Jednou z týchto oblastí je aj konkurenčné prostredie, ktorého následky na podnikanie a platformizáciu bánk sú v rámci tejto práce hlavným subjektom pre výskum. Ako bude ďalej argumentované, výsledky tejto práce ukázali, že súčasné konkurenčné prostredie a variabilita možností a nástrah v rámci neho vytvárajú medzi bankami situáciu takzvaných „dualít“, ktoré sú založené na nerozhodnosti bánk v rámci rôznych strategických možností, ktoré im prostredie otvoreného bankovníctva poskytuje. Táto nerozhodnosť následne spôsobuje zmätok v rámci nie len bánk samotných ale sektoru súhrnne a ako záver tejto práce argumentuje, ohrozuje pravdepodobnosť úspechu budúcich platformizačných plánov bánk.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses