Využití metod manažerského rozhodování za rizika a nejistoty - Šic, Zdeněk (2020)
Tato diplomová práce využívá metody manažerského rozhodování za rizika a nejistoty při řešení konkrétního rozhodovací problému, kterým je v tomto případě stěhování pobočky zaběhlé cestovní agentury v Jindřichově Hradci ze zapadlých prostor v Panské ulici na frekventovanější Masarykovo náměstí. Sestavená rozhodovací matice představuje výchozí bod pro aplikaci jednotlivých pravidel v případě diskrétních faktorů rizika. Mezi tato pravidla se, v případě rozhodování za rizika, řadí pravidlo očekávané hodnoty, pravidlo očekávané hodnoty a rozptylu a hodnota dokonalé informace. V případě rozhodování za nejistoty jsou využita pravidla Minimax, Maximax, dále pak Laplaceovo, Hurwiczovo a Savageovo pravidlo. Při práci se spojitými faktory rizika je využita metoda Monte Carlo. Jelikož se jedná o ex post analýzu, tak je cílem této diplomové práce zjistit, zdali bylo stěhování pobočky správným rozhod-nutím, popřípadě vysvětlit, proč rozhodnutí správné nebylo a navrhnout lepší vari-antu.