Kdo začíná podnikat z nezaměstnanosti, a jak si tito podnikatelé stojí? - Fischer, Jan; Dvouletý, Ondřej; Mareš, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá nezaměstnanými, kteří obdrželi příspěvek na samostatně výdělečnou činnost zřízením společensky účelného pracovní místa v rámci aktivní politiky zaměstnanosti realizované Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Cílem práce bylo na základě dostupných sekundárních dat prozkoumat vybrané podstatné charakteristiky výše uvedených osob, úspěšnost jejich podnikatelské aktivity, její zaměření, místo výkonu této aktivity a její finanční výsledky. Programu se účastnilo celkem 17475 účastníků mezi lety 2009-2017. Data byla čerpána z veřejných dat Úřadu práce ČR a portálu MagnusWeb. K analýze dat byla využita metoda vícenásobné regresní analýzy. Program podpory byl úspěšný ve vztahu k snížení nezaměstnanosti. Z původního počtu se celkem 90,7 % podpořených účastníků nevrátilo do evidence v analyzovaném období. Založené firmy prokázaly vyšší šanci přežití v méně náročných oborech z hlediska odbornosti a počátečního kapitálu. Byl také prokázán pozitivní dopad překlenovacího příspěvku na finanční obrat těchto firem.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses