Empirická verifikace vztahu zahraničního obchodu a ekonomického růstu (strukturální pohled) - Pastucha, Filip (2020)
Tato diplomová práce se zabývá empirickou verifikací importní a exportní funkce ve vztahu k ekonomickému růstu, ale také dalších proměnných vyplývající z variantních teoretických přístupů. V teorii je probrána důležitost zahraničního obchodu, struktura zahraničního obchodu v ČR, vliv směnných relací či metodiky, návaznost na HDP a běžný účet platební bilance, a nakonec popsání výsledků minulých prací. Modely jsou vytvořeny pomocí kointegrace, resp. modelu korekce chyby rozlišující krátkodobé a dlouhodobé vztahy a dále pomocí VAR modelů, kde se zkoumá, zda existuje rozdíl mezi agregovanou funkcí a desagregovanými funkcemi rozdělených pomocí SITC skupin. Důraz je kladen na interpretaci výsledků pomocí ekonomické teorie.