Empirická verifikace vztahu zahraničního obchodu a ekonomického růstu (strukturální pohled) - Pastucha, Filip; Mandel, Martin, 1962-; Táborský, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato diplomová práce se zabývá empirickou verifikací importní a exportní funkce ve vztahu k ekonomickému růstu, ale také dalších proměnných vyplývající z variantních teoretických přístupů. V teorii je probrána důležitost zahraničního obchodu, struktura zahraničního obchodu v ČR, vliv směnných relací či metodiky, návaznost na HDP a běžný účet platební bilance, a nakonec popsání výsledků minulých prací. Modely jsou vytvořeny pomocí kointegrace, resp. modelu korekce chyby rozlišující krátkodobé a dlouhodobé vztahy a dále pomocí VAR modelů, kde se zkoumá, zda existuje rozdíl mezi agregovanou funkcí a desagregovanými funkcemi rozdělených pomocí SITC skupin. Důraz je kladen na interpretaci výsledků pomocí ekonomické teorie.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses