Státní sociální podpora v České republice v letech 1995-2019 - Hošková, Laura (2020)
Cílem diplomové práce je zhodnotit systém státní sociální podpory, jakožto klíčový nástroj pro podporu rodin s dětmi, skrze poskytované dávky, na jejichž základě jsou nastíněna taková opatření, která by mohla přispět k zajištění zefektivnění celého systému. V práci jsou detailně analyzovány veškeré výdaje na dávky státní sociální podpory, od jejich vzniku v roce 1995 do roku 2019. Dále se práce zabývá značně náročnými legislativními změnami, které nastaly za celé sledované období a jsou stěžejní pro pochopení a určení nároků na dávky. Systém státní sociální podpory v současnosti upravuje pět poskytovaných dávek, na jejichž vyplacení bylo zapotřebí v roce 2019 vynaložit 34 mld. Kč, což představuje 0,59% podíl na HDP a 2,20% podíl na výdajích státního rozpočtu. Práce mimo jiné poukazuje na to, že systém nevytváří zcela správně incentivy pro příjemce dávek ke společensky žádoucímu chování, jako je např. zvýšení ekonomické aktivity, jelikož zejména rodičovský příspěvek, který zaujímá téměř 70 % z celkových vynaložených výdajů, je poskytován všem nastávajícím rodičům bez ohledu na jejich ekonomickou participaci.