Ochrana soutěžitele proti nekalé soutěži v ČR - Kohoutková, Iva; Vondráček, Jan; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nekalé soutěže a ochranou proti ní. Práce se věnuje vymezení nekalousoutěžního jednání obsažené v generální klauzuli a úpravou skutkových podstat nekalé soutěže. Dále podává přehled o základních prostředcích ochrany proti nekalé soutěži. Na analýze dotazníkového šetření ukazuje, jaké je povědomí respondentů o druzích nekalosoutěžního chování, jaký má na ně nekalá soutěž vliv a zda vědí, jak se proti nekalé soutěži bránit. V teoretické části je obsažena definice toho, jaké jednání je považováno za nekalou soutěž a výčet a charakteristika jejích skutkových podstat. Dále je zde uveden přehled prostředků ochrany proti nekalé soutěži. Teoretická část rovněž analyzuje, jaký má nekalá soutěž dopad na tržní prostředí. Praktická část obsahuje analýzu dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření zkoumá, jaké mají respondeti povědomí o tom, které jednání je možné podřadit pod nekalou soutěž a jak je nekalá soutěž ovlivňuje. Rovněž má za cíl zjistit, zda dotazovaní vědí, jak se lze proti nekalé soutěži bránit. Výsledky šetření ukazují, že respondenti jsou převážně schopni uvést konkrétní příklad nekalosoutěžního jednání a mají přehled o tom, jaké základní prostředky lze proti nekalosoutěžně jednajícímu soutěžiteli použít.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses