Samoorganizace a její působení v rámci swarm intelligence - Holec, Jonáš; Jiříčková, Ludmila; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zaobírá oblastí, kterou vymezuje pojem samoorganizace a klade důraz především na konkrétní projevy a uplatnění samoorganizace v rámci swarm intelligence. V teoretické části se práce nejprve zabývá vyčleněním slova samoorganizace, jeho pochopením a vývoji významu, který prodělal v rámci času. Popisuje projevy tohoto pojmu v různých oborech se zacílením především na optimalizační algoritmy a inteligenci hejna. V návaznosti metodická část představuje konkrétní algoritmy založené na koloniích mravenců a aplikaci, ve které bude prováděno testování. Praktická část se zaměřuje na vybrané algoritmy a má zá cíl jejich porovnání. Práce si klade dva cíle, zaprvé má zá úkol obecně vysvětlit pojem samoorganizace a popsat vývoj jeho užívání, druhý cíl, porovnání optimalizačních algoritmů Elite Ant System a Ranked-Based Ant System při různém nastavení parametrů v úloze problém obchodního cestující, se opírá o výzkum v praktické části.
Vedoucí práce: Ludmila Jiříčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses