Vývoj zadlužení domácností zemí V4 v období 2000- 2019 - Hospodka, Milan (2020)
Diplomová práce analyzuje proces zadlužování domácností v zemích Visegrádské skupiny. Teoretická část je věnována popisu možných determinantů a vlivů na zadlužování domácností, vysvětlit variabilitu zadlužení lze z mnoha úhlů, proto je kladen důraz na různorodost co do možných vysvětlení. Teoretická část také plní úlohu jako podklad pro tvorbu modelu použitého v praktické části. Praktická část je rozdělena do třech celků, první je věnována charakteristice proměnných modelu, možných determinantů, a jejich vývoji za sledované období v zemích Visegrádské skupiny. Další část zabývá samotnými ekonomickými modely, pro každou zemi je zpracován model pro krátkodobé zadlužení a dlouhodobé zadlužení. Závěrečná část spočívá v podrobném zkoumání výsledků pro každý zkoumaný determinant modelu. Ukázalo se, že mnohé charakteristiky se neliší napříč zkoumanými zeměmi, ale mezi zeměmi jsou také odlišnosti, příkladem může být vliv ekonomické krize na krátkodobé zadlužení ve slovenských domácnostech nebo značný vliv mimo zkoumaný model v případě dlouhodobého zadlužení maďarských domácností.