Povinné úkoly samosprávy a možnosti jejich financování - Svobodová, Iveta; Matula, Miloš; Mitwallyová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá úpravou povinných úkolů samosprávy v legislativách vybraných států Německa, Rakouska a České republiky. Legislativa České republika neupravuje tento pojem, nicméně samosprávy vykonávají povinně také jisté úkoly. Práce komparativně srovnává úpravu těchto úkolů v Rakousku a Německu a hodnotí, zda by bylo vhodné tyto úkoly umístit také do českých právních předpisů. V teoretické části byly vymezeny právní základy samospráv, jejich vývoj a historie, působnosti. Práce dále pojednává o veřejných službách a jejich poskytovatelích. Část je věnována rozpočtu obcí. V praktické části je provedena komparace povinných úkolů, z pohledu financování, míry povinnosti, standardů kvality, v již zmíněných zemích. Na základě provedených analýz a komparací lze definovat povinné úkoly, které by i Česká republika mohla umístit do své legislativy. Práce dochází k závěru, že by měly být stanoven lépe rozsah poskytovaných úkolů a jisté standardy kvality, které by do budoucna mohly zajistit efektivnější využití finančních prostředků. Dále by měla být nastavena kontrola a soudní vymahatelnost plnění těchto úkolů.
Vedoucí práce: Miloš Matula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses