Adaptace knižních fenoménu do filmové a televizní podoby - Ruschka, Jakub; Krauz, Tomáš; Horný, Stanislav, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
V této bakalářské práci se zabýváme adaptacemi knižních předloh do audiovizuální podoby. Definuje pojem adaptace a ukotvuje jej v prostoru kultury obecně, poté se zaměřuje na vztah literatury a filmu. Z tohoto opěrného bodu pak zkoumáme dvě kvalitní díla, nejprve knižní předlohy (J. R. R. Tolkien – Pán Prstenu: Společenstvo Prstenu; G. R. R. Martin – Píseň Ohně a Ledu: Hra o Trůny) a následně jejich filmovou, respektive seriálovou adaptaci se zaměřením na narativ příběhu, zejména věrnost zachycení stylistického prožitku při čtení předlohy v audiovizuální formě a přesnost převádění původního obsah děje knih do filmu či seriálu. Díla záměrně volíme tak, aby množství původního materiálu nutilo tvůrce adaptace vybírat a přeměňovat. Zvláštní pozornost věnujeme zvukové a hudební složce adaptací z důvodu její naprosté nepostižitelnosti v literatuře. Nacházíme paralely, obě díla jsou moderní svým pojetím a také co se užitých technik a postupů týče, zároveň však respektují atmosféru knižních předloh. Shodně jsou obě zpracování velice kvalitním řemeslným dílem, a to především ve složce hudební. Rozdíly mezi filmem a seriálem poté objevujeme v množství a způsobu krácení, které vzhledem k obsáhlosti materiálu bylo v obou případech nutné, ve filmu však znatelně výraznější a z hlediska našeho zkoumání se pro žánr epic fantasy jeví seriál jako vhodnější formát.
Vedoucí práce: Tomáš Krauz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses