Analýza vybraných faktorů produktivity práce a výroby v období Protektorátu Čechy a Morava - Slaninová, Karin (2020)
Práce se zabývá analýzou dopadu válečné ekonomiky na trh a produktivitu práce v období Protektorátu Čechy a Morava. Zkoumána je také struktura a množství výroby válečného období na pozadí exploatace českého průmyslu nacistickým Německem. V teoretické části jsou shrnuty hlavní hospodářsko-politické aspekty první republiky se zaměřením na trh práce a průmysl. V další části se práce soustředí na hospodářské a územní ztráty, které byly zapříčiněny mnichovským diktátem a vznikem druhé republiky. Celá tato část si klade za cíl představit základní hospodářské momenty státu před vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava. Praktická část zprvu analyzuje majetkové přesuny, germanizaci a arizaci. Stěžejní části je ale trh a analýza vybraných faktorů produktivity práce společně s nuceným nasazením protektorátní pracovní síly v Říši. Poslední část se zabývá změnami struktury a množství výroby, které úzce souvisely se změnami na trhu práce. I přes to, že se průmyslová výroba v době okupace zvyšovala, produktivita práce naopak klesala. Práci se podařilo potvrdit tezi, že přechod na válečné hospodářství způsobil změny ve struktuře a množství protektorátní produkce a produktivita práce poklesla.