Strategická analýza okolí podniku Alpa, a. s. - Havelová, Kristina (2020)
Bakalářská práce provádí strategickou analýzu firmy Alpa, a. s., středně velké české společnosti zabývající se výrobou a velkoobchodním prodejem kosmetických výrobků převážně pod značkou Alpa, dále například dětské kosmetiky pod značkou Batole a Aviril, pleťové a tělové kosmetiky pod značkou Amica, přípravků na nohy pod značkou Pedik, vlasové kosmetiky pod značkou Luna, přípravků na zubní hygienu pod značkou Alpa-dent, atd. Práce identifikuje hlavni síly v odvětví (existující konkurenci, retailové a distribuční řetězce) a klíčové vlivy a trendy (zvyšování významu environmentální udržitelnosti a zájem spotřebitelů o toto téma). Dále analyzuje příležitosti ke zlepšení v oblasti finančního řízení (cílování kapitálové struktury s využitím cizího kapitálu, aktivní řízení pracovního kapitálu) a silnou stránku společnosti ve formě všeobecně známé tradiční marketingové známky. V závěrečné syntéze poskytuje práce řadu doporučení ke zlepšení, a to především v oblasti marketingu, udržitelnosti a finančního řízení tak, aby tato stabilní firma s mnohaletou historií mohla co nejlépe prosperovat i v budoucích letech. Práce vychází z veřejně dostupných zdrojů a databází.