Sdílený rozvoz zásilek v rámci osobní přepravy - Wilkonský, Tomáš (2020)
Sdílená ekonomika je velmi diskutovaným tématem poslední doby a stává se fenoménem, který začíná prostupovat do našich životů čím dál tím více. Každý den vznikají nové společnosti a projekty, které nám – právě díky sdílené ekonomice – mají usnadnit náš život, a to prostřednictvím různých aplikací a platforem. Jedním z příkladů je sdílení dopravních kapacit za účelem zlepšení dopravní situace ve městech. Konkrétně se jedná o spolupráci mezi společnostmi Liftago a Alza.cz, kde si v rámci KEB služby zákazník společnosti Alza.cz může objednat doručení zboží právě prostřednictvím společnosti Liftago. Cílem práce je popsat tento koncept, jaký je jeho vliv na vytíženost dopravních kapacit ve městech a jaká je budoucnost sdílené ekonomiky v rámci KEB služeb. Na zodpovězení těchto otázek je důležité definovat si základní pojmy a zjistit všechny proměnné které do tohoto procesu vstupují.