Insurtech - Hricovová, Henrieta (2020)
Vo svojej diplomovej práci rozoberám pojem InsurTech a nové modely poistenia, ktoré sú postupne implementované na poistný trh. Svoju analýzu som zamerala na český a slovenský poistný trh, kde by som chcela poukázať na neustály rast investícií do tejto oblasti, aké prvky modernej technológie môžeme na našom poistnom trhu nájsť a načrtnúť možný budúci vývoj InsurTechu. Pojednávam tiež o problémoch, ktorým čelia Start-up spoločnosti vstupujúce na náš trh, ale aj o problémoch s reguláciou, ktorá nestíha držať krok s rozvojom modernej technológie. Práca obsahuje teoretickú aj praktickú časť a je rozdelená do niekoľkých kapitol. V tej teoretickej vysvetľujem niekoľko nových pojmov, ako InsurTech, Start-up, peer to peer poistenie, cross-selling, umelá inteligencia, blockchain a ďalšie, ktoré súvisia s novými modelmi poistenia. V tej praktickej predstavím niekoľko poistných subjektov, ktoré využívajú InsurTech a tiež detailne porovnám poskytovanie vybraných služieb medzi subjektami na českom a slovenskom poistnom trhu. V závere zhrniem zistené informácie. Hlavným cieľom práce je priblížiť pojem InsurTech, preskúmať nové modely poistenia a porovnať vybrané subjekty a ich ponúkané služby v tejto oblasti.