Komparace rodinné politiky ČR, Francie a Švédska v období 2010-2019 - Černá, Karolína (2020)
Práce se zabývá komparací rodinné politiky České republiky, Švédska a Francie se zaměřením na přímou finanční podporu poskytovanou státem. Komparace je provedena na třech typech modelových rodin v různém složení. Na základě výzkumu se zjistilo, že Česká republika dosahuje nejvyššího poměru přímé finanční podpory za období 6 měsíců k průměrnému příjmu za stejné období ve dvou modelových rodinách, přesněji v rodině s oběma rodiči a jedním nezaopatřeným dítětem a v rodině se samoživitelkou a jedním nezaopatřeným dítětem. Švédsko na druhé straně poskytuje originální systém rodičovské dovolené, který nabízí stejné možnosti oběma partnerům a umožňuje snadné skloubení práce a rodinného života. Francie dosahuje nejlepších výsledků v rámci modelové rodiny, která je složena ze tří nezaopatřených dětí a dvou rodičů.