Komparativní analýza návrhů financování domovů pro seniory v ČR napříč politickým spektrem v roce 2020 - Přecechtěl, Šimon; Barák, Vladimír; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparativní analýzu návrhů financování DS napříč politickým spektrem v roce 2020, kdy byla představena připravovaná novela zákona o sociálních službách. Vzhledem k velké účasti expertů politických stran bylo možné ověřit všechny čtyři hypotézy. Z ověřených hypotéz se podařilo potvrdit pouze hypotézu číslo čtyři, která předpokládala neprosazování systémových změn od středových politických stran. Hypotéza číslo jedna byla vyvrácena na základě neúčasti dvou politických uskupení, z nichž jeden expert se odmítl vyjádřit vědomě. Hypotézy číslo dvě a tři byly vyvráceny na základě jiných než očekávaných odpovědí u dvou politických stran. Hlavním přínosem výzkumu je identifikace problémových témat v rámci financování systému sociálních služeb. Těmito tématy se rozumí převážně systém dotací MPSV a systémové řešení dávky PnP. U ostatních oblastí financování se experti stran napříč politickým spektrem shodovali nebo se jejich řešení nevylučovala. Taktéž bylo zjištěno, že dlouhodobé problémy jako špatně definované sociálně-zdravotní pomezí, které ovlivňuje vývoj úhrad ošetřovatelských úkonů v pobytových zařízeních, jsou jasně vymezeny odborníky, MPSV i zahraničními institucemi (ESPN). Na řešení těchto problémů by se mělo co nejrychleji pracovat separátně, a ne v rámci chystané novely zákona o sociálních službách, jelikož je možné, že chystaná novela nestihne projít legislativním procesem před volbami do PS PČR v roce 2021.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses