Analýza očekávaných ekonomických dopadů kryptoměn v České republice v období 2010 - 2030 - Urban, Dominik; Steiner, Petr; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Kryptoměny jsou novodobá forma digitálního aktiva, které jako první na světě využívají decentralizovanou platební síť typu peer-to-peer neboli blockchain. První takovou kryptoměnou byl bitcoin od anonyma vystupujícího pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Původní myšlenka kryptoměn byla platební síť, která nebude kontrolovaná vládou, jedincem nebo skupinou, její pravidla a zákony se však budou řídit podle algoritmu jejího tvůrce. Tato práce analyzuje očekávané ekonomické dopady kryptoměn v České republice v letech 2010 až 2030. Práce se zejména zaměřuje na české firmy, které se kryptoměnám věnují a již od roku 2010 mají své vysoké postavení na světovém trhu kryptoměn. Tyto firmy mají pozitivní dopad na ekonomiku České republiky a lze předpokládat, že jí budou mít i do roku 2030. Dále práce také porovnává kryptoměny s klasickými fiat penězi a komoditou zlatem. Výsledek této komparace poukazuje, že kryptoměny nemají v současnosti potenciál nahradit současné fiat peníze a lze je řadit spíše mezi aktivum jakým je zlato. Pro výzkum tohoto zkoumání byly použity metody analýzy a komparace.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses