Analýza a komparace české a rakouské bytové politiky v letech 2009–2018 a jejich efekty na trhy s bydlením v Praze a ve Vídni - Herko, Daniel; Klement, Josef, 1990-; Čečrdlová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu bytových politik v České republice a Rakousku a jejich dopady na trzích s bydlením v Praze a Vídni v letech 2009-2018. Cílem práce je přiblížení bytové politiky obou států a následné zhodnocení vývoje dostupnosti bydlení. Teoretická část obsahuje definici bydlení jako speciálního soukromého statku. Dále je v této části popsán ekonomický model trhu a tržní zákony. V další části se práce zabývá rolí státu, nástroji bytové politiky a efekty státních intervencí na trhu s bydlením. V poslední části je obsažena problematika dostupnosti bydlení. Praktická část nejprve popisuje základní charakteristiky zemí a jejich ekonomický vývoj. Dále analyzuje vývoj průměrných mezd obyvatel Prahy a Vídně spolu s vývojem průměrných kupních cen bydlení a nájemného. Pomocí srovnání vývoje mezd obyvatel a cen bydlení poté přibližuje vývoj dostupnosti bydlení v Praze a Vídni. Následně popisuje bytovou politiku a právní rámec České republiky a Rakouska. Poslední část je věnována hospodářsko-politickým doporučením autora, která by mohla pozitivně ovlivnit situaci na trzích s bydlením v hlavních městech. Dostupnost bydlení v hlavních městech se ve srovnání s celostátními průměry České republiky a Rakouska ve sledovaném období zhoršila. Doporučením pro českou a Rakouskou bytovou politiku je obecné zredukování byrokracie, snížení míry regulace trhu, novela stavebního zákona či provádění politik, které by zvýšili atraktivitu ostatních regionů a tím snížili nadměrnou poptávku v hlavních městech.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses