Zaměstnanost žen v americké ekonomice v letech 1942-1945 - Jirečková, Anežka (2020)
Diplomová práce se zabývá zaměstnaností žen v americké ekonomice v letech 1942–1945. První kapitola se zaměřuje na trh práce před válečným obdobím, aby bylo možné vytvořit komplexní pohled na danou problematiku. Dále je popsáno, jak fungovala válečná ekonomika Spojených států v daném období s uvedením konkrétních příkladů na trhu práce. Následující kapitola za pomocí vědecké metody deskripce a explanace popisuje trh práce během válečného období, konkrétně se zaměřuje na vládní programy, které probíhaly během druhé světové války, a odborové svazy. Další kapitola je již zaměřena na samotnou zaměstnanost žen během druhé světové války. Ženy během druhé světové války začaly vstupovat do pracovního procesu a zastávaly takové pracovní pozice, které dříve zastávali spíše muži. Nově například vstupovaly do armády nebo do válečného průmyslu, ale velký rozmach zaznamenaly také administrativní pozice. Díky válečné ekonomice docházelo k růstu mezd a ženy si tak ekonomicky polepšily. Došlo tedy k prolomení určitých bariér a druhů diskriminace, které na trhu práce působily před vypuknutím válečného konfliktu. Hypotéza, která zní: v důsledku zavedení válečné ekonomiky se výrazně zvýšila zaměstnanost mezi ženami, ovšem došlo k proměně její struktury směrem k manuálně náročnějším povoláním a ženy v průměru vydělávaly méně než před druhou světovou válkou, se tedy jako celek nepotvrdila. I přesto, že zaměstnanost žen rostla během druhé světové války, nedošlo k růstu zaměstnanosti pouze u manuálních pracovních pozic a nedošlo k poklesu mezd. Dále výsledky práce naznačují, že po ukončení válečného konfliktu zaměstnanost žen opět poklesla, jelikož ženy musely přenechat svá pracovní místa mužům vracejícím se z války a trvalo nějakou dobu, než došlo opět k jejímu růstu.