Výzkum spokojenosti zákazníků e-shopu Nature-Store - Sutnarová, Adéla; Tahal, Radek, 1970-; Borovská, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem zákaznické spokojenosti konkrétního podniku a jejím cílem je pomocí korelační analýzy zjistit míru spokojenosti zákazníků a její výsledky prezentovat formou percepční mapy. Teoretická část za pomoci odborných zdrojů vymezuje důležité pojmy související se spokojeností zákazníka. Definuje zákazníka, jeho charakteristiky, samotnou zákaznickou spokojenost a možné metody jejího měření. Metodou sběru dat bylo dotazníkové šetření za využití formátů vhodných pro měření spokojenosti a celkem bylo náhodným výběrem získáno 202 respondentů. Současná míra spokojenosti podniku Nature-Store je 87 % a míra loajality zákazníků, tedy index NPS, dosahuje hodnoty 83. V závěru práce bude zpracováno doporučení, které bude informovat o stavu zákaznické spokojenosti a míře loajality a pomůže tak s jejich vylepšením na místech, kde je to třeba.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses