Dopad rozvoje CNG, LNG a LPG mobility na výběr spotřební daně v České republice v letech 2020-2030 - Krajzl, Dominik; Kůt, Petr; Škoda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Využívání nových technologií s sebou vždy přináší změny, které ovlivní dosavadní chod fungování společnosti a mohou tak ovlivnit státní rozpočet. Stejně tak je tomu s využíváním a rozvojem mobility na alternativní paliva. V rámci této práce jsou vybrána a zpracována plynná alternativní paliva, konkrétně CNG, LNG a LPG. Mobilita využívající CNG, LNG a LPG je rozvíjející se odvětví, která napomáhá zlepšování ovzduší a životního prostředí, a má i v budoucnu co nabídnout. V České republice je tato alternativní mobilita zahrnuta v rámci Národního akčního plánu čisté mobility, jakožto čistší varianta, která substituuje dosud nejvíce využívané pohonné hmoty, jako jsou benzín a nafta. V této bakalářské práci je na základě předpovědí jednotlivých scénářů vývoje stanovena spotřeba CNG, LNG, LPG, benzínu a nafty do roku 2030. Tato spotřeba je následně vyčíslena v podobě spotřební daně, jakožto jedné z částí příjmů státního rozpočtu. Cílem této práce je stanovení dopadu rozvoje CNG, LNG a LPG mobility na výběr spotřební daně, na základě rozdílu možných variant predikovaného vývoje. Výsledkem této práce je vyčíslení poklesu výběru spotřební daně v roce 2025 o více než 933 milionů Kč, a v roce 2030 o více než 4,7 miliardy Kč. Tato práce poskytuje vodítko pro výhled příjmů státního rozpočtu a může tak sloužit jako doplňující materiál při sestavování a predikování státního rozpočtu v letech 2020-2030.
Vedoucí práce: Petr Kůt
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses