Digitální platformy : rozsah platformové práce v České republice v roce 2019, predikce jejího dalšího vývoje a následných dopadů na trh práce do roku 2025 - Burianová, Lucie (2020)
Diplomová práce se zabývá digitálními platformami, jakožto novodobým ekonomickým fenoménem propojující ekonomiku s technologickými inovacemi. Cílem práce je podrobná analýza platformové práce v České republice s následnou prognózou dopadů na trh práce do roku 2025. Otestována je hypotéza: podíl platformové práce bude na trhu práce růst s ohledem na růst nových funkcí ICT a růstu trhu ICT a také z toho důvodu, že v budoucnu se technologie stanou nástrojem, který umožňuje snižovat osobní kontakt a přispět tím k eliminaci šíření pandemií. Provedená analýza ukázala, že platformová práce vykazuje od počátku rostoucí charakter, který je predikován i do budoucna. Podíl platformových pracovníků v sektoru cloudových výpočtů poroste v závislosti na růstu trhu ICT, u platforem závislých na konkrétní lokaci bude růst záviset na digitální gramotnosti ve společnosti a na růstu počtu smartphonů. Pro evropskou společnost je důležitá kombinace jistot a určité formy flexibility. Je tedy pravděpodobné, že lidé budou tento druh práce využívat spíše jako prostředek k občasnému přivýdělku doplňující stálé zaměstnání. Výsledky byly prokázány s pomocí expertních rozhovorů.