Nezaměstnanost mladých osob ve vybraných státech Evropské unie - Berka, Kryštof; Pavelka, Tomáš, 1975-; Kaňková, Eva, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Vysoká nezaměstnanost mladých lidí se stala zásadním problémem, se kterým se v současnosti potýká mnoho evropských zemí. Hlavním cílem diplomové práce je hodnocení nezaměstnanosti mladých osob v České republice, Dánsku a Itálii zasazené do kontextu Evropské unie v letech 2007–2019 a odhalení příčin jejich odlišného vývoje. S využitím statistických dat byla provedena analýza nezaměstnanosti mladých lidí ve vybraných státech z hlediska věku, pohlaví, délky trvání či dosaženého vzdělání. Ukazuje se, že vývoj ekonomiky silně ovlivňuje postavení mladých lidí na trhu práce. V období světové ekonomické krize dosáhnul poměr mezi mírou nezaměstnanosti mladých lidí a dospělých v Itálii i Dánsku nejvyšších hodnot. Jeho zvýšení nastalo i v České republice, což poukazuje na růst relativního znevýhodnění mladých lidí během recese. Na základě analýzy bylo dále zjištěno, že kromě makroekonomických podmínek hraje v otázce pracovního uplatnění mladých osob podstatnou roli také vzdělávací systém a jeho provázanost s potřebami trhu práce.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses